En la primera edició del Festival Món Heroic ens centrem en la dona com a heroïna o, si es vol, en la heroïna com a dona. Quina és la dona que se’ns proposa en els relats heroics? La dona de carn i ossos de la qual en deriva el mite o l’heroïna que es proposa com a model social?

Hi ha heroïnes de molts tipus; la industria del còmic, del cine o del videojoc ha creat múltiples personatges femenins heroics des de Wonder Woman, passant per Ellen Ripley d’Alien o la caça tresors Lara Croft.

 

 

 

El món de la política també ha generat figures femenines que en diferents parts del món són considerades heroïnes. Com sempre passa en el terreny de les valoracions polítiques, hi ha opinions de tot tipus al respecte. Per certa gent, Dolores Ibárruri va ser una heroïna, per altres en canvi, va ser un mal exemple. Tot en funció de les causes que defensava i com les defensava.

 

Des de fa temps es reivindica el paper de les dones a la història, la política, en l’art, en la ciència. Dones com Marie Curie, Rosa Parks o Viola Desmond, són reivindicades com a referents socials.

 

 

El 4 de novembre volem parlar i pensar col·lectivament sobre la construcció de les heroïnes o dels referents heroics femenins: quines qualitats en destaquen, quines funcions compleixen, què permeten visualitzar i què oculten o quines transformacions de llibertat i igualtat impulsen.

Us convidem a compartir aquest projecte en el marc incomparable de la muntanya de Montserrat com a teló per a una jornada de teatre, xerrades, tallers i sobretot, reflexió col·lectiva sobre el món dels herois i heroïnes.