En la primera edició del Festival Món Heroic ens centrem en la dona com a heroïna o, si es vol, en la heroïna com a dona. Quina és la dona que se’ns proposa en els relats heroics? La dona de carn i ossos de la qual en deriva el mite o l’heroïna que es proposa com a model social?

Hi ha heroïnes de molts tipus; la industria del còmic, del cine o del videojoc ha creat múltiples personatges femenins heroics des de Wonder Woman, passant per Ellen Ripley d’Alien o la caça tresors Lara Croft.

 

 

 

El món de la política també ha generat figures femenines que en diferents parts del món són considerades heroïnes. Com sempre passa en el terreny de les valoracions polítiques, hi ha opinions de tot tipus al respecte. Per certa gent, Dolores Ibárruri va ser una heroïna, per altres en canvi, va ser un mal exemple. Tot en funció de les causes que defensava i com les defensava.

 

Des de fa temps es reivindica el paper de les dones a la història, la política, en l’art, en la ciència. Dones com Marie Curie, Rosa Parks o Viola Desmond, són reivindicades com a referents socials.

 

 

El 4 de novembre volem parlar i pensar col·lectivament sobre la construcció de les heroïnes o dels referents heroics femenins: quines qualitats en destaquen, quines funcions compleixen, què permeten visualitzar i què oculten o quines transformacions de llibertat i igualtat impulsen.

Us convidem a compartir aquest projecte en el marc incomparable de la muntanya de Montserrat com a teló per a una jornada de teatre, xerrades, tallers i sobretot, reflexió col·lectiva sobre el món dels herois i heroïnes.

 


PROGRAMA 1ª EDICIÓ | 4 novembre de 2017


 

 

Públic adult

11 a 14h | Plaça de l’Ajuntament

Mostra i recomanacions LA PARADA DELS LLIBRES a càrrec de la Llibreria Pebre Negre

Una carpa on trobarem llibres que parlen d’herois i heroïnes en femení. A les 11.30h i a les 13h es faran recomanacions de llibres.

 

12h | Sala de Plens de l’Ajuntament

Taula rodona LA REALITAT HEROICA: DONES QUE CONQUEREIXEN ESPAIS I ESPAIS QUE CREEN HEROÏNES amb Natza Farré, Mª Àngels Cabré i Bel Olid

Esdevenir heroïna sempre ha estat més complex que esdevenir heroi. En una societat patriarcal, comptem amb un gran nombre d’herois, tots ells visibles. Però, quines són les nostres heroïnes? Com han transformat els nostres espais? Pot l’espai determinar el naixement d’una heroïna? Com condiciona el context històric la construcció de la heroïna?

La construcció dels espais que habitem diàriament tenen múltiples lectures: econòmica, social, cultural i, també i entre moltes altres, de gènere. La forma de construir la ciutat, l’àmbit laboral, polític o domèstic, la manera d’apropiar-nos d’aquests espais, de viure’ls i fins i tot de lluitar-los, té a veure amb les relacions de gènere i les representacions de la  masculinitat i la feminitat. Els herois i les heroïnes també permeten visibilitzar els usos i les transformacions d’aquests espais.  Però moltes vegades, són els mateixos espais els que produeixen heroïnes.


18h | Sala de Plens de l’Ajuntament

Taula rodona LA CONSTRUCCIÓ DEL FEMENÍ HEROIC amb Ignasi Blanch, Àngels Bassas + Drac Màgic

Al llarg del temps el concepte d’heroïna ha anat evolucionant a través de l’art, la literatura, el cinema o el còmic. Quina és la dona que se’ns proposa en els relats heroics? Quins herois  han posat en dubte la seva masculinitat? Com es construeix el femení heroic i quines són les nostres heroïnes?

Si la construcció de l’heroi és un efecte reflex de la construcció de les nostres societats, independentment de ser home o dona, com construïm el gènere d’aquestes figures? En aquesta primera edició, volem parlar i pensar col·lectivament sobre la construcció de les heroïnes o dels referents heroics femenins: quines qualitats en destaquen, quines funcions compleixen, què permeten visualitzar i què oculten o quines transformacions de llibertat impulsen.

 

20h | Casal Familiar del Bruc

Teatre HEROÏNES DE LA RAMBLA direcció de Joan Castells

A partir de textos de Josep Pla, García Lorca, Josep Maria de Sagarra, Lola Bonella o “la Monyos” i de José Pérez “Ocaña” es construeix un relat al voltant dels mites de La Rambla de Barcelona. Els personatges femenins més inversemblants ens parlen de l’evolució d’aquest mític carrer de Barcelona, aquest any que ha estat ferida. En recuperem la història i les anècdotes a través de la música, el teatre i el vídeo.

 

22h | Sala d’Actes de l’Ajuntament

Concert DELIKATESSEN

Ens trobem en una festa. Una festa de la qual no teníem notícies i amb unes normes curioses. Un lloc on sonaran temes festius com Je ne veux pas travailler o Fever i d’altres més íntims com Amado Mío o Samba one note.

Tots nosaltres som els convidats d’aquest cabaret festiu que viatja a través de situacions còmiques, històries d’amor i desamor, esquetxos inversemblants i tocs de percussió corporal a partir del cant a cappella i de l’humor.

Delikatessen és un quartet vocal femení creat el 2011. El seu repertori inclou temes coneguts cantats a quatre veus a cappella i interpretats de manera còmica en la seva posada en escena.

Preu: 10€ (8€ anticipada) | Reserves: 93.771.03.05 o elbrucamblacultura@gmail.com

Públic Infantil

11 a 14h | Plaça de l’Ajuntament

Contacontes LA RULOT DELS CONTES a càrrec de Jordi Tonietti

Una sessió de contes sobre heroïnes (i algun heroi femení).  Seran sessions de 15 minuts durant tot el matí, en grups de 20 persones.

 

12 a 13h | Plaça de l’Ajuntament

Activitat LA TORRETA DE LES HEROÏNES a càrrec de Subi&Anna

Un il·lustrador i una narradora explicaran contes d’autor i contes inventats entre totes les nenes i nens i els aniran dibuixant.

 

11 a 15h | Biblioteca Municipal Verge de Montserrat

Biblioteca La petita biblioteca de les petites i les grans heroïnes

Selecció de llibres del fons de la biblioteca que parlen d’herois i heroïnes per a que les famílies els puguin llegir plegats.


16 a 17h | Plaça de l’Ajuntament

Taller TALLER DE TITELLES HEROIQUES a càrrec de PengimPenjam

Taller de realització de titelles per a infants.

 

17 a 18h | Plaça de l’Ajuntament

Activitat LA TORRETA DE LES HEROÏNES a càrrec de Subi&Anna

Un il·lustrador i una narradora explicaran contes d’autor i contes inventats entre totes les nenes i nens i els aniran dibuixant.

 

17 a 20h | Biblioteca Municipal Verge de Montserrat

Biblioteca La petita biblioteca de les petites i les grans heroïnes

Selecció de llibres del fons de la biblioteca que parlen d’herois i heroïnes per a que les famílies els puguin llegir plegats.